‘Brain Food’ van Charlotte Labee

Eerste druk, 2020. Charlotte legt in haar praktische boek uit hoe je je brein het beste kan voeden. Volgens haar zijn onze hersenen chronisch overprikkeld en eten wij niet de juiste voeding. Het boek staat vol met recepten, ideeën, weetjes en toepasbare tips, waarmee je meer controle kan nemen over je gezondheid en je geluk. Een fascinerend weetje vind ik dat je hersenen zo’n 1,5% van je lichaamsgewicht zijn, maar dat ze meer dan 20% tot 25% van je energie uit voeding verbruiken.

‘Singing in the brain’ van Erik Scherder

Eerste druk, 2017. Erik is hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschapper. Ik vind het een fantastische man! In dit boek wisselt hij wetenschap af het casestudy’s. Hij omschrijft bijvoorbeeld de fysiologische reacties op muziek. We weten wel dat opzwepende muziek maakt dat je net dat beetje extra geeft tijdens een work-out. Of dat romantische muziek tijdens een afscheidskus je tot tranen kan roeren in een film. Maar hoe werkt dat nou? En vooral hoe kan je dit zelf nou toepassen? Ik merk dat als ik vastloop, een rondje wandelen met fijne muziek mij helpt om weer nieuwe mogelijkheden te zien en verder te komen.

‘Dilemma’s van een topcoach’ van Robin van Galen

Eerste druk, 2019. Robin strikte zeventien collega-coaches en interviewde hen openhartig over hun verhaal als coach. Ze gaan uitgebreid in op de dillema’s en vertellen tevens interessante en soms onthullende anekdotes uit hun loopbaan. Super inspirerend boek, waarin samenwerken steeds terug komt. Een mooie uitspraak van Jeroen Otter: ‘Talent is slechts een ondergrens’. Dat is zo waar. Je kan ergens talent voor hebben, maar er is zoveel meer nodig om ermee te presteren. Dit gebruik in mijn coaching. In gesprekken herkennen mensen hun talenten vaak wel, maar hoe zet je ze nou in? Wat is daarvoor nodig? En wat houdt je tegen om hem niet tot bloei te laten komen? Naast mooie gesprekken, inzichten geeft dit weer ruimte om in beweging te komen en te groeien!

‘Ik kan denken/voelen wat ik wil’ van René F.W. Diekstra

Zesde druk, 2006. René laat in zijn boek zien hoe irrationele automatische gedachten je ongelukkig, verdrietig of depressief maken. Hij helpt je met het opsporen van deze gedachten en leert je hiervan bewust te zijn. Deze stap vind ik mooi. Ik gebruik hem zelf ook in mijn coaching. Inzicht in  welke soort gedachten je hebt, waarop is deze gebaseerd? Is het angst? Is het schuldgevoel? Is het wanhoop? Verdriet? Of juist boosheid? Vaak zit hier oud pijn of een trauma die nog opgeruimd mag worden. Soms zijn het ‘slechts’ gedachten die gewoonte zijn geworden door eerdere gebeurtenissen. Het voor het ombuigen van deze gedachten gebruikt René het 5G model. Heel praktisch, confronterend, maar ook hier geldt, er is dus een manier om controle te hebben over je automatische gedachten. Hoe mooi?

‘Uit liefde voor jezelf’ van Gijs Jansen

Eerste druk, 2019. Gijs omschrijft in zijn boek dat vooral taal en de manier waarop we gedachten / gebeurtenissen labelen, maken hoe we ze ervaren. Hij leert je ACT-technieken en inzichten uit de positieve psychologie. Zijn techniek om bepaalde gedachten op een humoristische manier te labelen kan werken, maar voelt wat vreemd. Ik kreeg af en toe het gevoel dat ik mijzelf belachelijk maakte. Het raakte mijn identiteit. Dit gaf mij wel inzicht in de thema’s waar ik nog aan kan werken, maar ik heb een paar keer de neiging gehad het boek weg te leggen.  De kern van het boek is mooi! Je hebt invloed op je gedachten en dus op je gemoedstoestand. En dat is dan weer een heel fijne gedachte.

‘Megatrends SLAAP’ van Adjiedj Bakes

Eerste druk, 2016. In samenwerking met ArboNed-deskundigen brengt Adjiedj slaap in het brede kader van welzijn, geluk en een juiste work-life balance en de effecten van slaapproblemen op onze vitaliteit in kaart. Daarnaast staat het vol met tips & tricks om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Een gezonde slaap leidt tot betere weerstand, fysiek en cognitief betere prestaties, meet mentale veerkracht en ga zo maar door. In mijn coaching werk ik dikwijls aan een betere slaaphygiëne, waardoor er overdag een betere focus is op dat waar je hem wilt hebben.

‘Je droom komt uit’ van Hans Peter Poel

Eerste druk, 2002. Hans schrijft heel toepasbaar en eenvoudig hoe je je eigen succesladder kan beklimmen om je dromen werkelijkheid te laten worden. Hij benadrukt vooral dat het consequent en consistent toepassen van een doordacht plan leidt tot succes. Voor mij is het vooral de focus leggen op dat wat je wilt bereiken en de tijd nemen om te bedenken hoe dit dan moet en welke stappen je dan dus moet nemen zeer effectief!