Factoren zoals stress, een hoge werkdruk, piekeren, een ongezond eetpatroon belemmeren en verslechteren je gesteldheid. Fysiek kunnen deze factoren zich uiten in onder andere nek- / schouderklachten, rugproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en dergelijke. Dit is erg vervelend, maar hier is gelukkig wat aan te doen!

Fysiotherapie en coaching 
Fysiotherapiepraktijk Houwer & Ruijs in Apeldoorn streeft naar activiteit en zelfredzaamheid van hun patiënten. De fysiotherapeut gaat op zoek naar de ideale balans van de fysieke belasting en belastbaarheid. Zij merken dat wanneer de mentale belasting en belastbaarheid niet in balans is, dit nadelige gevolgen heeft voor de fysieke balans.

Stressfactoren
Een veel voorkomend voorbeeld uit de praktijk is de casus van Sophie. Sophie is een gezonde vrouw van 38 jaar. Ze is getrouwd, heeft 3 kinderen en werkt 3,5 dag in de week. Met enige regelmaat meldt zij zich bij haar fysiotherapeut met nek- / schouder en hoofdpijnklachten. Haar spieren in haar nek en schouders zitten vast, hiervoor ligt ze niet lekker, slaapt ze slecht en voelt ze zich moe. Het losmaken van haar nek en de ontspanningsoefeningen die ze meekrijgt werken goed, maar de klachten blijven terugkeren. De fysiotherapeut pikt stress signalen op en verwijst haar naar mij.

De waan van de dag
We gaan in gesprek en al snel benoemt Sophie dat ze het gevoel heeft dat ze geleefd wordt en weinig energie heeft. Ze sleept zichzelf de dagen door en goed voor zichzelf zorgen is een uitdaging hierin. Vanwege tijdsgebrek wil ze nog wel eens een maaltijd overslaan om vervolgens uitgehongerd aan te vallen op de koekjes in de kast. Tijd voor sporten heeft ze niet, want als ze dan ’s avonds alles op bed heeft liggen, de was erdoor heeft, dan is haar energie op. ‘Ik wil dan het liefst languit op de bank liggen en een netflix serie kijken’. Uiteindelijk gaat ze te laat naar bed, want de serie was zo spannend én dat schaaltje chips werd uiteindelijk toch een hele zak. Ze geeft aan wel te willen sporten, maar simpelweg de energie niet heeft. Één keer per week wandelen met de buurvrouw lukt wel. En gezond eten, ja, dat lukt vaak op maandag en dinsdag nog wel, maar op woensdag, haar vrije dag heeft de die cappuccino met een roombroodje wel verdiend. 

Inzicht in leefstijl
Sophie wil meer energie, maar haar leefstijl zorgt voor een negatieve energiebalans. Haar eetpatroon kan gezonder, meer conditie zorgt voor een hogere fysieke belastbaarheid en een uurtje eerder naar bed kan ook geen kwaad. Ze weet het allemaal wel, maar het lukt niet. Ik ga met haar opzoek naar haar intrinsieke motivatie. ‘Waarom wil je je leestijl aanpassen?’ ‘Wat levert het je op?’ We bespreken wat al eerder heeft geholpen en hoe ze dit kan gebruiken. We zetten kleine haalbare stapjes en bespreken verschillende gedachten die ze heeft. ‘Welke werken nou voor je?’ en ‘Welke werken tegen je?’ Inzicht in haar leefstijl, in haar gedachten, in haar normen en waarden, haar identiteit geven de ruimte om te veranderen. ‘Waar word je blij van?’ ‘Hoe kan je dit inbouwen?’ Samen opzoek naar dat wat werkt voor haar. Sophie blijkt baadt te hebben bij een planning. Op voedingsgebied komt het neer op: Wat eet ik en wanneer eet ik dit. Welke boodschappen moet ik hiervoor doen? Structuur aanbrengen, focus op dat wat werkt helpt haar weer vat te krijgen op haar leven.

Dus het antwoord op de vraag is: Ja! Coaching bij nek- en schouderklachten, waaraan stress ten grondslag ligt, werkt.