Hoogbegaafd zijn heeft tal van voordelen. Helemaal als het lukt je bijzondere talenten optimaal te ontwikkelen, maar dat is niet altijd makkelijk. Ongeveer 2 á 3 procent van de Nederlandse bevolking is hoogbegaafd. Logisch dat onze samenleving hier niet op is afgestemd. Al op de peuterspeelzaal en in de kleuterklas ervaart een hoogbegaafde dat hij anders is, dan de kinderen om hem heen. Dit kan resulteren in perfectionisme, faalangst, onderpresteren, ‘je anders voelen’, huilbuien, woede aanvallen en op latere leeftijd ook in burn-out klachten, moeilijkheden met autoriteit, carriére problemen ed.

Het is verstandig om als ouder / leerkracht van een hoogbegaafd kind je af te vragen welke invloed de begaafdheid van het kind op zijn gedrag en dus zijn ‘zijn’ heeft. Nog belangrijker is dat het kind zichzelf leert begrijpen en hierdoor zichzelf kan zijn en ‘voor zichzelf kan staan’. Dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Het verschil is dat zij zelf kunnen besluiten een coachingstraject in te stappen. Hieronder leg ik uit hoe ik kinderen en volwassenen begeleid in deze zoektocht.

Wat is hoogbegaafdheid.
Hoogbegaafdheid is zoveel meer dan een hoog IQ. Een veel gebruikt model wat dit laat zien is het meerfactorenmodel van Renzulli & Mónks. Wanneer alle componenten ‘meewerken’, kun je volgens hen spreken van hoogbegaafdheid.

Wat kan ik betekenen voor (hoog)begaafden
Mijn coaching kernmerkt zich door inzicht, ontwikkeling en groei. Hierbij maakt het niet uit of ik bezig ben met vitaliteitscoaching, loopbaancoaching of hoogbegaafdheidscoaching. Door te onderzoeken welke talenten je hebt, welke belemmeringen er zijn, te bekijken hoe jouw hoofd ‘werkt’, onstaat er inzicht. Zodra er inzicht is, onstaat er ruimte voor ontwikkeling en dus groei. Nu je weet wat voor jou werkt en wat niet werkt, kun je hier gericht mee aan de slag.

Procesgericht
Ik werk procesgericht. Ik leg de nadruk op de weg die is afgelegd om tot een resultaat te komen, niet zo zeer op het resultaat zelf. Dit is het speelveld, waar de winst te behalen is. Één van de sleutels hierin is taal. Hieronder lees je aan aantal uitspraken, gericht op een procesgerichte ontwikkeling. In de literatuur wordt hier gesproken over de ‘fixedmindset’ vs de ‘growmindset’.

‘Ik heb weer een domme fout gemaakt’ vs ‘Van mijn fouten kan ik leren’
‘Het gaat me nooit lukken’ vs ‘Ik ben op de goede weg’
‘Plan A lukte niet’ vs ‘Wellicht werkt plan B wel’

Executieve functies
Het is begrijpelijk dat vooral hoogbegaafde kinderen en volwassenen last hebben van een fixedmindset. Zij ontwikkelen zich van jongs af aan makkelijk en snel. Zij hebben dus niet geleerd om door te zetten, wanneer iets niet lukt. Simpelweg, omdat alles vanzelf kwam aanwaaien.
Executieve functies worden vaak omschreven als de dirigent van de cognitieve vaardigheden. Je hebt ze nodig om goed te kunnen functioneren.

Peg Dawson en Richard Guare (2009) onderscheiden elf soorten executieve functies:

 • Respons-inhibitie
 • Werkgeheugen
 • Emotieregulatie
 • Volgehouden aandacht
 • Taakinitiatie
 • Planning/prioritering
 • Organisatie
 • Timemanagement
 • Doelgericht gedrag
 • Flexibiliteit
 • Metacognitie

Tijdens de coachingsessies werk ik procesgericht aan de executieve functies.

Sociale aspect belichten
Anders dan ‘de meeste’ denken, hebben veel hoogbegaafden juist uitstekende sociale vaardigheden. Stel je eens voor dat iemand met een gemiddeld IQ (100) elke dag te doen heeft met zwak begaafde mensen (70). Dat vergt een hoop van je aanpassingsvermogen en je sociale vaardigheden. Problemen kunnen zich voordoen, doordat hoogbegaafden vaak hooggevoelig zijn en niet werken / leren met gelijkgestemden. Door dit te belichten in welke context dan ook, ontstaat er inzicht en leert de (hoog)begaafde hoe deze systemen bij hem werken. (Er ontstaat inzicht, ruimte voor ontwikkeling en dus groei)

Emotionele aspect belichten
Het emotionele aspect maak ik vooral bespreekbaar tijdens de oefeningen. Vragen die ik hierbij gebruik zijn: ‘Wat voel je hierbij?’ ‘Welke gedachten komen er nu in je op?’ ‘Helpen deze je of staan ze je in de weg?’. Het in kaart brengen van het zelfbeeld en het omgaan met gevoelens zorgt ook weer voor inzicht en dus voor ruimte voor ontwikkeling en groei.

Meer informatie / aanmelden
Wil je meer informatie of wil je een coaching traject aangaan? Bel mij gerust op 06-48491400 of stuur een e-mail naar: Info@CoachKim.nl.

Voor bedrijven maak ik graag een offerte op maat.