Rene Diks van ‘The Gym’ verzorgt sinds maart 2018 een zelfverdedigings- en weerbaarheidstraining. In acht lessen krijgen de deelnemers, vaak kinderen, inzicht en tools voor hun eigen weerbaarheid. De lessen zijn persoonlijk en hebben een thema. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Staande zelfverdediging’, ‘zelfverdediging op de grond’, maar bijvoorbeeld ook ‘het niet in conflict komen’.

Zelfvertrouwen vergroten met coaching
Tijdens deze training komen zowel fysieke als mentale aspecten aanbod. Wanneer Rene merkt, dat kinderen mentaal vastlopen of niet verder komen, stuurt hij ze door naar mij. Ik werk 1 op 1 met de jongeren, in meestal 4 tot 6 coachingssessies naar een persoonlijk vooropgesteld doel. Tijdens deze sessies staat het kind centraal. ‘Wat zijn zijn of haar behoeften’? ‘Waar kan ik je mee helpen?’ Ik werk aan het zelfvertrouwen met onder andere ‘de cirkel van invloed’ van Covey. Door kinderen inzicht te geven in hun eigen functioneren en in dat waar zij wel invloed op hebben, ontstaat er geloof in zichzelf. Ze zelf aan het stuur zetten van hun eigen groeiproces is al een stap in de goede richting.

CoachKim, een plek om te zijn
Een mooi compliment van één van ‘mijn’ jongens kreeg ik aan het begin van het derde gesprek. Ik vroeg waaraan hij vandaag wilde werken. Dat wist hij niet. Hierop reageerde ik met: ‘Je bent hier wel, wat maakt dat je hier wel zit?’ ‘Ik kan hier gewoon lekker mijzelf zijn, even op adem komen en ik ga straks weer blij naar huis’. Heerlijk toch? Met een glimlach vroeg ik wat er nog moet gebeuren, zodat hij straks blij naar huis kan… Hij wilde wel een ‘leeg’ hoofd. Prachtig toch? Dat een jongen dat kan verwoorden. Hier zijn we mee aan de slag gegaan en ja, hij ging blij naar huis. Dat is waar ik het voor doe! Ik werk persoonlijk, praktisch, met ‘dat wat er is’, samen op zoek naar dat wat werkt.